Επισκεφθείτε την «Βασίλισσα» της νότιας Εύβοιας
Η Καρύστος στην Εύβοια, αποτελεί έναν μοναδικό τουριστικό προορισμό που συνδυάζει ιδανικά τα νησιωτικά και ορεινά τοπία με τη γαλήνια γαλάζια θάλασσα. Τα τελευταία χρόνια, έχει καταφέρει να εντυπωσιάσει και να τοποθετηθεί στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη ως μία από τις κορυφαίες επιλογές για διακοπές.Top of Form
Η εύκολη πρόσβαση από την Αθήνα, με Ferry από Ραφήνα για Μαρμάρι ή από Αγία Μαρίνα για τα Νέα Στύρα, δυο εξίσου καταπληκτικούς τουριστικούς προορισμούς της Νότιας Εύβοιας, την καθιστά ιδανικό προορισμό για απόδραση ή διακοπές. Εδώ, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει εκπληκτικά τοπία και να ασχοληθεί με ποικίλες δραστηριότητες.
Η περιοχή προσφέρει εκπληκτικές ευκαιρίες για εξερεύνηση και περιπέτεια, με μονοπάτια που οδηγούν σε πανέμορφα βουνά, αιωνόβια δάση και φαράγγια. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τοποθεσίες με πανοραμικές θέες που κόβουν την ανάσα και να εξερευνήσουν την άγρια φύση με πεζοπορία, ιππασία και ορεινή ποδηλασία.
Οι παραλίες της Καρύστου, μοιρασμένες σε Ευβοϊκό και Αιγαίο Πέλαγος, είναι εξίσου μαγευτικές. Από μικρές, απομονωμένες παραλίες με κρυστάλλινα νερά με λεπτή χρυσή άμμο ή άλλοτε με πολύχρωμο βοτσαλάκι, μέχρι οργανωμένα θέρετρα με όλες τις ανέσεις, ο κάθε επισκέπτης μπορεί να βρει το ιδανικό μέρος για να χαλαρώσει και να απολαύσει το μοναδικό καλοκαιρινό ηλιοβασίλεμα.
Επιπλέον, η Κάρυστος είναι γνωστή για την πλούσια τοπική παράδοση και κουλτούρα της, η οποία αποτυπώνεται στα παραδοσιακά της χωριά, στα ιστορικά μνημεία, και στις τοπικές εκδηλώσεις. Τα μοναδικά τοπικά προϊόντα, η παραδοσιακή μουσική και οι χοροί προσφέρουν μια πλήρη εμπειρία για τους επισκέπτες που επιθυμούν να γνωρίσουν βαθύτερα την παράδοση και την ιστορία της περιοχής.
Η Γοητευτική Πόλη με την Πλούσια Παράδοση που εξελίχθηκε σε κοσμοπολίτικο Τουριστικό Προορισμό
Η Κάρυστος, χτισμένη στο μυχό ενός πεταλοειδούς κόλπου στο νοτιότερο άκρο του νησιού της Εύβοιας, αποτελεί έναν ιδανικό τουριστικό προορισμό μόλις μια ανάσα από την Αθήνα, συνδυάζοντας την ηρεμία μιας επαρχιακής κωμόπολης με την τουριστική ανάπτυξη που έχει γίνει πολύ έντονη τα τελευταία χρόνια.
Η μοναδική αρχιτεκτονική της πόλης με τα νεοκλασικά κτίρια, τις μεγάλες πλατείες και το γραφικό λιμάνι που προσφέρει αξέχαστα ηλιοβασιλέματα και μια μοναδική «περαντζάδα», συνθέτουν ένα υπέροχο σκηνικό για χαλάρωση και ηρεμία.
Αυτός ο γραφικός προορισμός είναι πολύ δημοφιλής για σύντομες αποδράσεις αλλά και ιδανικός για καλοκαιρινές διακοπές, προσφέροντας πληθώρα επιλογών διαμονής, εστιατορίων, καφέ και μπαρ, σε κάθε επισκέπτη.
Η περιοχή γύρω από την Καρύστο είναι ιδανική για θαλάσσιες αποδράσεις και εξερευνήσεις, ενώ είναι δημοφιλής προορισμός για Iστιοπλοΐα και yachting. Ενοικιάζοντας ένα σκάφος, μπορείτε να ανακαλύψετε πολλές απομονωμένες παραλίες και γραφικούς κόλπους, ιδανικούς για κολύμπι και χαλάρωση. Απολαύστε τη μαγεία των κρυστάλλινων νερών και ανακαλύψτε τη γαλήνη του Αιγαίου σε ένα γραφικό τοπίο που θα σας χαρίσει αξέχαστες εικόνες και στιγμές.
Η Κάρυστος διατηρεί έτσι μια γοητεία που συνδυάζει αρμονικά το παρελθόν με το παρόν, προσφέροντας στους επισκέπτες της μια ανεπανάληπτη εμπειρία πλαισιωμένη από την φυσική ομορφιά και την ιστορική της κληρονομιά.
Ιστορικό Σταυροδρόμι πολιτισμών
Η περιοχή έχει πλούσια ιστορία. Η γεωγραφική θέσης της κατέστησε την Κάρυστο σταυροδρόμι μεταξύ του ελλαδικού χώρου, του Αιγαίου και της Ανατολής ήδη από την αρχαιότητα.
Τα πρώτα δείγματα ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή της Καρύστου στη νότια Εύβοια, χρονολογούνται από τη Νεολιθική εποχή, μεταξύ 4000 και 2000 π.Χ. Κατά την αρχαιότητα, η πόλη ήταν γνωστή με τρία ονόματα: «Κάρυστος», «Χειρωνία» και «Αιγαία».
Το πιο διαδεδομένο όνομα, «Κάρυστος», φέρεται να προέρχεται από τον Κάρυστο, τον γιο του Κένταυρου Χείρωνα και της Ναϊάδας Χαρικλούς. Υπάρχει επίσης μια άλλη ετυμολογική εξήγηση που προέρχεται από το ρήμα «καρύσσω», δηλαδή «κηρύσσω», ερμηνεία που συνδέεται με την απεικόνιση του κόκορα στα αρχαία νομίσματα της πόλης.
Η Κάρυστος αναφέρεται στα ομηρικά έπη ως μία από τις πόλεις που συμμετείχαν με τα πλοία τους στον Τρωικό Πόλεμο. Στο τέλος του 9ου αιώνα π.Χ., Δρύοπες από την κοιλάδα του Σπερχειού και την Οίτη μετανάστευσαν και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή. Ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός είναι η αντίσταση της Καρύστου ενάντια στις περσικές δυνάμεις των Δάτη και Αρταφέρνη το 490 π.Χ.
Μετά την περίοδο των συνεχών αναταραχών και συγκρούσεων, η Κάρυστος εισήλθε σε μια νέα φάση ανάπτυξης και αναδιοργάνωσης. Κατά την ρωμαϊκή περίοδο, ιδιαίτερα μετά την εποχή του Αυγούστου (27 π.Χ.), η πόλη εντάχθηκε επίσημα στην επαρχία Αχαΐας, βιώνοντας έναν περίοδο πρωτοφανούς ευημερίας.
Την εποχή αυτή, η Κάρυστος αξιοποιούσε εντατικά τα λατομεία της, τα οποία πλέον ήταν υπό αυτοκρατορική εποπτεία. Το Καρυστινό μάρμαρο, γνωστό και ως «Καρύστια λίθος» ή «cipollino», έγινε ένα από τα πιο περιζήτητα υλικά δόμησης σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Χρησιμοποιήθηκε σε πολλά κοσμικά και θρησκευτικά κτίρια, ενισχύοντας τη φήμη και την οικονομική δύναμη της περιοχής.
Η Καρυστία, όπως και η υπόλοιπη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, έγινε μέρος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας του Μεγάλου Κωνσταντίνου το έτος 325 μ.Χ. Το γεγονός ότι εξακολουθούσε να λειτουργεί ως έδρα επισκοπής, υπό την αιγίδα αρχικά της Μητρόπολης της Κορίνθου και από το 733 μ.Χ. της Αθήνας, καταδεικνύει τη σημασία της ως κεντρικού αστικού κέντρου στην Εύβοια.
Η οικονομία της Καρυστίας ανέκαμψε στον 11ο και 12ο αιώνα, με τον Edrisi, τον Τούρκο γεωγράφο του 12ου αιώνα, να την περιλαμβάνει ανάμεσα στις πλούσιες και όμορφες πόλεις της αυτοκρατορίας.
Κύριες προσοδοφόρες δραστηριότητες ήταν η αλιεία πορφύρας, η παραγωγή μεταξιού και κεριού. Το λιμάνι της Καρύστου υπήρξε σημαντικός εμπορικός και διπλωματικός κόμβος.
Μετά την άλωση του 1204, οι Λατίνοι Σταυροφόροι, αφού κατέστρεψαν την πόλη στους πρόποδες του Monte Folli, κατασκεύασαν στην κορυφή του βουνού το κάστρο Castello Rosso. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, επάνω σε αυτό το ύψωμα βρισκόταν η αρχαία ακρόπολη της Καρυστίας και αργότερα ένα μεσοβυζαντινό οχυρό, όμως κανένα από τα σημερινά ορατά κατασκευάσματα δεν προϋπήρχε των υστεροβυζαντινών χρόνων.
Η ιστορία της Καρύστου από τον 13ο έως τον 19ο αιώνα έχει συνδεθεί άρρηκτα με τη ζωή και τις δραστηριότητες γύρω από το Castello Rosso, που αποτελούσε το κεντρικό οικιστικό και διοικητικό κέντρο της περιοχής.
Καθ’ όλη την ιστορία της, η Κάρυστος υπήρξε ένας τόπος σημαντικών γεωπολιτικών και οικονομικών αλλαγών, διατηρώντας παράλληλα την πολιτιστική και ιστορική της ταυτότητα μέσα από τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε.
Η ίδρυση της «Οθωνόπολης» από τον Βασιλιά Όθωνα
Η Κάρυστος έχει έντονο το στοιχείο της ιστορίας και της κοσμοπολίτικης ομορφιάς που αντικατοπτρίζει μια εποχή που η ελληνική αρχιτεκτονική συνάντησε την Ευρωπαϊκή επιρροή.
Η μοναδική ρυμοτομία της πόλης, που σχεδιάστηκε κατά παραγγελία του Βασιλιά Όθωνα, δημιουργήθηκε από τον Βαυαρό μηχανικό Μίρμπαχ το 1843 και είναι ένα παράδειγμα της οργανωμένης αστικής ανάπτυξης εκείνης της περιόδου.
Οι ευρύχωροι δρόμοι, οι μεγάλες πλατείες και τα εντυπωσιακά νεοκλασικά κτίρια της Καρύστου αποτελούν μαρτυρίες ενός καλά σχεδιασμένου αστικού τοπίου που ενσωματώνει χαρακτηριστικά της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής.
Αυτή η σύγχρονη ρυμοτομία επέτρεψε στην πόλη να αναπτυχθεί με τρόπο που συνδυάζει τη λειτουργικότητα με την αισθητική, προσφέροντας έναν ζωντανό και προσιτό χώρο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
Ανακαλύπτοντας τα γραφικά Χωριά της Καρύστου
Μοιρασμένη μεταξύ Ευβοϊκού Κόλπου και Αιγαίου Πελάγους, η περιοχή της Καρυστίας φημίζεται για τη σπάνια χλωρίδα, τα γραφικά χωριά, τα πανέμορφα φαράγγια του ορεινού όγκου της Όχης, τις αμμώδεις παραλίες με την άγρια ομορφιά της ευρύτερης περιοχής.
Το Ακρωτήρι του Κάβο Ντόρο
Βορειότερα δεσπόζει η περιοχή του Καφηρέα. Είναι γνωστή για το βραχώδες τοπίο με τους απόκρημνους κολπίσκους με τα βαθιά μπλε νερά τους – μα πάνω από όλα για το ανεμοδαρμένο ακρωτήρι του Κάβο Ντόρο ή Καφηρέα (που σημαίνει βράχος ή σκόπελος) με το ξωκλήσι του Αϊ-Γρηγόρη να ξορκίζει το φημισμένο, για τους αέρηδες και τα θαλάσσια ρεύματα, πέρασμα.
Η επικρατέστερη εκδοχή για την ονομασία του ακρωτηρίου το Κάβο Ντόρο (Cavo D‘Oro) είναι πως προέρχεται από Ιταλούς ναυτικούς του 14ου και 15ου αιώνα. Πιστεύεται ότι η αρχική ονομασία που δόθηκε ήταν «Cavo duro», που σημαίνει ανθεκτικό ή δύσκολο πέρασμα. Ωστόσο, η διαδικασία αντιγραφής από έναν χάρτη σε άλλον οδήγησε στο να γραφεί το γράμμα “u” ως “ο,” με αποτέλεσμα να προκύψει ο όρος «Cavo d’Οro».
Μια εναλλακτική εκδοχή του ονόματος Cavo d’Oro είναι ότι σημαίνει «χρυσό ακρωτήρι», καθώς το “Oro” στα Ιταλικά σημαίνει “Χρυσός”. Υποστηρίζεται ότι οι βυθοί του είναι γεμάτοι χρυσά νομίσματα από ναυάγια που συμβαίνουν από την αρχαιότητα σε αυτό το δύσκολο πέρασμα.
Το Στενό του Κάβο Ντόρο, μεταξύ Εύβοιας και Άνδρου, είναι πολυσύχναστο και θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα περάσματα του Αιγαίου στη ναυσιπλοΐα, ενώ το όνομα του έχει συνδεθεί με πολλά γνωστά και άγνωστα ναυάγια λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων της περιοχής. Σύμφωνα με την μυθολογία λέγεται πως εκεί ναυάγησε ο στόλος των Ελλήνων όταν επέστρεφαν από την Τροία.
Τα χωριά της Καρύστου
Τα χωριά της Καρυστίας έχουν πλούσια κτηνοτροφική και οινοποιητική παράδοση, ενώ χαρακτηρίζονται από τις εναλλαγές του τοπίου, οπότε μην παραλείψετε να τα επισκεφθείτε.
Ο Αετός με τους μπαξέδες και τα περιβόλια του βρίσκεται στα ανατολικά της Καρύστου, ενώ 5 χιλιόμετρα από την πόλη προς τα βόρεια συναντάμε το χωριό Μύλοι, το οποίο πήρε το όνομά του από τους μύλους που υπήρχαν δίπλα στο ρέμα που διατρέχει την περιοχή.
Θαυμάστε την πανοραμική θέα και τα γάργαρα νερά στα χωριά Γραμπιάς και Μεκουνίδα, που βρίσκονται δυτικά του Castello Rosso και τροφοδοτούσαν το κάστρο με νερό μέσω ρωμαϊκού υδραγωγείου, και απολαύστε το καταπράσινο τοπίο στα Καλύβια.
Κατευθυνόμενοι προς το Βορειοανατολικά προς την περιοχή του Καφηρέα ή Κάβο Ντόρο, συναντάμε πολλά μικρά χωριά, τα οποία εναλλάσσονται ανάμεσα στον ορεινό όγκο και την ακτογραμμή, μέσα σε ένα μοναδικό και άγριας ομορφιάς τοπίο.
Ο Πλατανιστός, είναι το μεγαλύτερο από τα χωριά της περιοχής με Αιωνόβιους πλάτανους, λυγαριές και ιτιές δημιουργούν μια όαση δροσιάς στο ξερό και βραχώδες τοπίο του ακρωτηρίου, με σημείο κατατεθέν τους καταρράκτες και την πέτρινη γέφυρα, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκονται τα ερείπια οικισμού αφιερωμένου στον Ποσειδώνα.
Ένα ιδιαίτερα γνωστό χωριό του Κάβο Ντόρο είναι αναμφισβήτητα ο Αντιάς, που βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφές Αηδόνι και Μηλιά του όρους Όχη. Ο λόγος; Η σφυριά, ένας κώδικας επικοινωνίας αποτελούμενος αποκλειστικά από σφυρίγματα για τον οποίο έχει προκληθεί παγκόσμιο ενδιαφέρον. Επειδή οι κάτοικοι του χωριού είναι πλέον λιγοστοί, μη χάσετε την ευκαιρία να τους επισκεφθείτε για να ακούσετε αυτή τη μοναδική γλώσσα.
Στην πορεία σας προς το ακρωτήρι θα συναντήσετε και άλλα μικρά χωριουδάκια και οικισμούς όπως οι Άγιοι και το Καστρί με τις γραφικές παραλίες τους, τον Ελαιώνα που οδηγεί στην απέραντη παραλία Ποτάμι, το Κόμιτο και τον Ευαγγελισμό με την ομώνυμη παραλία, το Καψούρι με τους καταρράκτες του, το Θύμι που ξεκινάει το μαγικό φαράγγι και καταλήγεις στην παραλία της Αρχάμπολης, και οι απόμακρες Ζαχαριά και η Αμυγδαλιά με τις ομώνυμες απόκρυφες παραλίες τους.
Εκπληκτικά Αξιοθέατα και μοναδικά φυσικά Τοπία με Άγρια Ομορφιά: Aπό τα Δρακόσπιτα της Όχης και το φαράγγι του Δημοσάρη, στις Ανεμοπύλες του Κάβο Ντόρο
Η περιοχή της Καρύστου είναι ένας θησαυρός ιστορίας και παράδοσης, με τα μοναδικά αξιοθέατά της, τα γραφικά χωριά και τα τοπικά προϊόντα να αντικατοπτρίζουν έναν πλούτο πολιτισμού.
Εδώ, οι παραδοσιακές τέχνες, η μουσική και ο χορός συνδέονται με το γνωστότερο Ακρωτήρι του κεντρικού Αιγαίου, το θρυλικό Ακρωτήρι του Κάβο Ντόρο, κάτω από τον επιβλητικό όγκο της Όχης μέχρι το μυστηριώδες Δρακόσπιτο.
Τα απόμακρα γραφικά χωριά του Κάβο Ντόρο κρύβουν παραλίες με μοναδική ομορφιά, δημιουργώντας τον κυρίαρχο χαρακτήρα της ανατολικής ακτογραμμής της Καρυστίας. Το βουνό της Όχης, που καταλήγει πολλές φορές με φαράγγια και χαράδρες στη θάλασσα και η άγρια φύση με τα γερμένα και ανεμοδαρμένα δένδρα και τα απόμακρα ξωκλήσια που προβάλουν ξαφνικά, δημιουργούν ένα εντυπωσιακό και μοναδικό τοπίο.
Ανακαλύπτοντας την Φυσική Ομορφιά της Καρύστου: Μοναδικά Φυσικά Αξιοθέατα
Ο φυσικός πλούτος της περιοχής είναι μοναδικός , με πολλές τοποθεσίες να είναι χαρακτηρισμένες από τις ζώνες ειδικής προστασίας Natura 2000. Ωστόσο, η έντονη παρουσία αιολικών πάρκων στην περιοχή προκαλεί ανησυχίες σε οργανώσεις προστασίας της φύσης, σχετικά με την επίδρασή τους στο φυσικό περιβάλλον.
Τονίζοντας τη μαγεία της φύσης, ο Καστανολογγός που είναι το μοναδικό καστανόδασος με υπεραιωνόβιες καστανιές, το εντυπωσιακό Φαράγγι του Δημοσάρη με τους καταρράκτες και την μοναδική χλωρίδα και πανίδα, καθώς και οι καταρράκτες του Πλατανιστού και το γεφύρι της, αναδεικνύουν την αληθινή ομορφιά της περιοχής, δημιουργώντας έναν μαγευτικό κόσμο γεμάτο μυστήριο.
Καστανόλογγος: Το Μαγευτικό Αιωνόβιο Καστανόδασος της Καρυστίας
O Καστανόλογγος, ευρύτερα γνωστό ως Καστανόδασος ή απλά καστανιές, είναι μια περιοχή στην Κάρυστο που βρίσκεται κάτω από την Κορυφή της Όχης στα 900 έως 1100 μέτρα και φιλοξενεί ένα σπάνιο αιωνόβιο δάσος καστανιάς. Η ιστορική αυτή περιοχή, γνωστή ως «Λόγγος» από τους παλιούς Καβοντορίτες, συνδέεται βαθιά με τις αρχαιότητα.
O Καστανόλογγος παραμένει ένα μνημείο της φυσικής κληρονομιάς, με τα δέντρα να έχουν εκτιμώμενη ηλικία μεταξύ 200 και 450 ετών, αποτελώντας έναν σύνδεσμο με το μακρινό παρελθόν της περιοχής.
Στην περιοχή βρίσκεται και το Ορειβατικό Καταφύγιο της Όχης σε μια εκπληκτική τοποθεσία, δίπλα από τον αρχαίο δάσος καστανιάς και κοντά σε μια πηγή πόσιμου νερού. Αυτή η τοποθεσία, σε υψόμετρο 1050 μέτρων, προσφέρει εκπληκτική θέα και αποτελεί το ιδανικό μέρος για τους λάτρεις της φύσης και των ορεινών δραστηριοτήτων.
Η κορυφή της Όχης, ύψους 1398 μέτρων, απέχει περίπου μία ώρα με τα πόδια από το καταφύγιο, προσφέροντας επιπλέον μια μαγευτική πεζοπορία.
Δρακόσπιτο της Όχης
Ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα της Καρύστου και της Εύβοιας γενικά που προκαλεί δέος και μυστήριο για την προέλευση του είναι το Δρακόσπιτο της Όχης. Το κυκλώπειο οικοδόμημα στέκει σε υψόμετρο 1.386 μέτρων, λίγο πριν από την κορυφή «Προφήτης Ηλίας» του όρους Όχης και ανατολικά από το ομώνυμο εξωκλήσι.
Σύμφωνα με μία θεωρία, το Δρακόσπιτο της Όχης ήταν ιερό αφιερωμένο στο Δία και στην Ήρα. Κατά άλλη, αποτελούσε κατοικία λατόμων, ενώ, σύμφωνα με τρίτη εκδοχή, υπήρξε ρωμαϊκό φυλάκιο για την προστασία των λατομείων της Καρύστου.
Το πέτρινο οικοδόμημα υπολογίζεται ότι κτίστηκε μεταξύ 6ου αιώνα π.Χ. και του 2ου ή 1ου αιώνα π.Χ. Επίσης, εικάζεται ότι μπορεί να κατασκευάστηκε από Κάρες σκλάβους ή Δρύοπες, οι οποίοι μετοίκησαν στη Νότια Εύβοια μετά το διωγμό τους από τον Παρνασσό.
Αρχαία λατομεία στο βουνό της Όχης
Η Κάρυστος ενώ σήμερα είναι ευρέως γνωστή για τη σχιστολιθική πλάκα Καρύστου, κατά την αρχαιότητα, το περίφημο πράσινο μάρμαρο, αποτελούσε το κύριο εξαγόμενο προϊόν της περιοχής. Η Κάρυστος από την αρχαιότητα αξιοποιούσε εντατικά τα λατομεία της, τα οποία πλέον ήταν υπό Ρωμαϊκή αυτοκρατορική εποπτεία (1ος αι. π.Χ.-2ος αι. μ.Χ.).
Το Καρυστινό μάρμαρο, γνωστό και ως «Καρύστια λίθος» ή «cipollino», το λευκοπράσσινο μάρμαρο με τις χαρακτηριστικές φλεβώσεις, έγινε ένα από τα πιο περιζήτητα υλικά δόμησης σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.
Μάρτυρας της ιστορικής δραστηριότητας του αρχαίου λατομείου παραμένουν σήμερα 5 εντυπωσιακοί 12 μετροι λαξευμένοι μονολιθικοί κίονες ή κύλινδροι όπως αναφέρονται σήμερα, που σώζονται στους πρόποδες του όρους Όχης στην περιοχή Κύλινδοι Μύλων, αποτελώντας σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Η απόφαση να αφήσουν τους κίονες εκεί, παρά το γεγονός ότι ήταν ήδη σμιλεμένοι, αποτελεί ένα από τα μυστήρια της περιοχής που παραμένει ανεξήγητο.
Σε απόσταση 550 μέτρων δυτικά των Κυλίνδρων, βρίσκεται ένα ακόμα εντυπωσιακό εύρημα που σχετίζεται με τα Ρωμαϊκά λατομεία: το Τσουκάλι. Αυτός ο λαξευμένος στρογγυλός μονόλιθος έχει εξωτερική διάμετρο 2.7 μέτρα και εσωτερική 1.8 μέτρα, με βάθος μισού μέτρου.
Φαράγγι του Δημοσάρη
Το φαράγγι βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά της Όχης, έχει συνολικό μήκος περίπου 10 χιλιόμετρα και αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα φυσικά οικοσυστήματα στην Ελλάδα και δημοφιλή προορισμό πεζοπόρων από όλο τον κόσμο.
Το φαράγγι του Δημοσάρη είναι προστατευόμενο και ανήκει στο δίκτυο Natura 2000, καθώς αποτελεί οικότοπο σπάνιας χλωρίδας και πανίδας. Θαυμάστε τις χαρακτηριστικές μπλε λιβελούλες και τα αγριολούλουδα, ενώ φιδαετοί, μπούφοι, κότσυφες και νεροβάτραχοι θα σας συνοδεύσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Στο φαράγγι υπάρχουν πολλά ήδη φιδιών, οπότε αν το διασχίσετε καλοκαίρι, φροντίστε να είστε ντυμένοι κατάλληλα.
Η πεζοπορική διαδρομή ξεκινά στη θέση Πετροκάναλο (σε υψόμετρο 950 μέτρων), όπου θα φτάσετε με το αυτοκίνητο, και καταλήγει στην παραλία των Καλλιανών. Το μονοπάτι διαθέτει σήμανση και είναι βατό. Στα αριστερά σας τρέχει το ρέμα Δημοσάρη, το οποίο διασχίζει το φαράγγι και εκβάλλει στο Αιγαίο Πέλαγος.
Λίγο μετά τον οικισμό Λενοσαίοι βρίσκεται η θέση Σκάλα, το πιο στενό σημείο του φαραγγιού, όπου σχηματίζονται μικροί καταρράκτες και φυσικές κολυμβήθρες. Όσοι τολμηροί, δοκιμάστε να βουτήξετε. Να είστε όμως προετοιμασμένοι, καθώς τα τρεχούμενα κρυστάλλινα νερά του ρέματος είναι παγωμένα ακόμα και το καλοκαίρι.
Η διαδρομή έχει οργιώδη βλάστηση και είναι κατηφορική σε όλο το μήκος της. Θεωρείται σχετικά εύκολη, ενώ η απόσταση μέχρι τους Καλλιανούς καλύπτεται σε περίπου 4 έως 5 ώρες, ανάλογα με το ρυθμό σας. Το αρχικό τμήμα της μέχρι τους Λενοσαίους, όπου περπατάτε σε μεσαιωνικό λιθόστρωτο μονοπάτι, είναι πιο απότομο.
Από εκεί και κάτω η διαδρομή ακολουθεί την κοίτη του ρέματος έως το γεφυράκι της παραλίας Καλλιανοί, ενώ η κατάβαση γίνεται πιο εύκολη.
Το Μαγικό φαράγγι του Δημοσάρη στην Κάρυστο / Photo Elias Argyropoulos
Ανεμοπύλες του Κάβο Ντόρο
Η μορφολογία του εδάφους στην περιοχή είναι κυρίως ορεινή, με ελάχιστες πεδινές εκτάσεις που χρησιμεύουν ως βοσκοτόπια. Εδώ, η φύση αποπνέει μια πλούσια ποικιλία, με ελιές, βελανιδιές, πουρνάρια, δρύες, πλατάνια και άλλα υδρόχαρα φυτά να συμπληρώνουν τη χλωρίδα της περιοχής.
Η περιοχή της Όχης αποτελεί ένα πραγματικό βοτανικό παράδεισο για την Ελλάδα και την Ευρώπη, φιλοξενώντας πάνω από 700 είδη φυτών, ανάμεσά τους σπάνια, ενδημικά ή και προστατευόμενα. Τα ενδημικά φυτά της περιοχής έχουν επιβιώσει στο δύσβατο βουνό και στις άγριες ακτές της Όχης, κάνοντας την περιοχή μοναδική.
Πέρα από την πλούσια βλάστηση, η περιοχή φιλοξενεί μια ποικιλία άγριων ζώων που συμβάλλουν στην οικολογική ποικιλομορφία της. Αλεπούδες, λαγοί, ασβοί, πέρδικες και πολλά άλλα είδη πουλιών ζουν εδώ, συνθέτοντας ένα πανέμορφο οικοσύστημα που κλέβει τις εντυπώσεις.
Η επίσκεψη στους καταρράκτες του Πλατανιστού και την Γέφυρα των Ερωτευμένων είναι μια μοναδική εμπειρία, καθώς περπατάτε μέσα σε πυκνό δάσος, θαυμάζοντας τους καταρράκτες και ρίχνοντας αν θέλετε μια βουτιά στα δροσερά νερά.
Εκτός από τον καταρράκτη, η βόλτα προσφέρει ανακαλύψεις πολλών αξιοθέατων, όπως της πηγές και τον παραδοσιακό νερόμυλο στο Πανοχώρι, την πέτρινη γέφυρα Αρτινής τεχνοτροπίας στα Μαστρογιαννέικα, τα μεγαλόπρεπα αρχαία τείχη στο Ελληνικό και την εκκλησία των Αγ. Κωνσταντίνου και Αγ. Ελένης, χτισμένη με μάρμαρα από τα αρχαία κτίρια της περιοχής.
Φαράγγι της Αρχάμπολης
Το φαράγγι της Αρχάμπολης, κρυμμένο μεταξύ των γραφικών χωριών Δρυμονάρι και Θύμι στην περιοχή του Καφηρέα, αποτελεί έναν φυσικό θησαυρό με πλούσια ιστορία και μοναδική βιοποικιλότητα. Οι κατακόρυφοι βράχοι και οι δραματικές στροφές του φαραγγιού δημιουργούν ένα τοπίο άγριας ομορφιάς, που καταλήγει σε μια ονειρεμένη παραλία.
Η ιστορική σημασία της περιοχής ενισχύεται από τα ερείπια της αρχαίας πόλης και της ακρόπολης που χρονολογούνται από τον 6ο έως τον 7ο αιώνα π.Χ., παρέχοντας μαρτυρίες για έναν πολιτισμό που κάποτε άκμαζε. Η παρουσία σκουριών στην παραλία και ανάμεσα στα ερείπια αποδεικνύει επίσης την ιστορική μεταλλουργική δραστηριότητα της περιοχής.
Μεσαιωνικό Κοκκινόκαστρο – Castello Roso
Το επιβλητικό Κοκκινόκαστρο ή Castello Rosso, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Όχη, μεταξύ των χωριών Γραμπιάς και Μύλοι, μόλις 4 χιλιόμετρα από την Κάρυστο. Το εντυπωσιακό μεσαιωνικό φρούριο πήρε το όνομά του από τις κοκκινωπές σχιστολιθικές πέτρες με τις οποίες έχει κτιστεί, οι οποίες του δίνουν μια ελαφρώς ερυθρή απόχρωση.
Το κάστρο διέθετε διπλά τείχη και μεγάλο εσωτερικό περίβολο. Σήμερα σώζονται κυρίως τα εξωτερικά τείχη, τμήματα από την εσωτερική οχύρωση, καθώς και το πρώτο επίπεδο διαφόρων κτηρίων που αποτελούσαν κατοικίες, αποθήκες και χώρους για τη φρουρά.
Από την περίοπτη θέση του μπορείτε να αγναντέψτε την απεριόριστη θέα προς τον κόλπο της Καρύστου και την πεδιάδα που απλώνεται μπροστά, ενώ μπορείτε να θαυμάσετε τα σπάνια αγριολούλουδα που φυτρώνουν στα τείχη της οχύρωσης.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το κάστρο κατασκευάστηκε από τους Λομβαρδούς, και συγκεκριμένα από το βερονέζο βαρόνο Ravano dalle Carceri, μεταξύ 1209 και 1216, πάνω στα θεμέλια βυζαντινού φρουρίου που προϋπήρχε στο λόφο.
Το Ενετικό Μπούρτζι στο Λιμάνι της Καρύστου
Το ενετικό φρούριο, στο ανατολικό άκρο του λιμανιού της Καρύστου, είναι ένα καλοδιατηρημένο μεσαιωνικό μνημείο και το σήμα κατατεθέν της πόλης. Το φρούριο είναι διώροφο με εξαγωνικό σχήμα, έχει πολλές πολεμίστρες και 24 μπουκαπόρτες στην εξωτερική οχύρωσή του.
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, το Μπούρτζι φιλοξενεί έκθεση εικαστικών με έργα δημιουργών από την Κάρυστο και τη Νότια Εύβοια.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρύστου στεγάζεται στη δυτική πτέρυγα του Γιοκάλειου Πνευματικού Κέντρου. Η συλλογή του περιλαμβάνει γλυπτά, επιγραφές και εδώλια από την ευρύτερη περιοχή της Καρυστίας, με τα εκθέματα να χρονολογούνται από τα προϊστορικά χρόνια έως τη ρωμαϊκή περίοδο. Στο Μουσείο εκτίθενται επίσης ευρήματα από τα θρυλικά Δρακόσπιτα της Όχης.
Πατήστε εδώ για να μάθετε περισσότερα για τα αξιοθέατα της Καρύστου στην Εύβοια
Οι καλύτερες επιλογές για διαμονή στην Κάρυστο
Η Κάρυστος, ένας πανέμορφος παραθαλάσσιος προορισμός στη νότια Εύβοια, προσφέρει μια πληθώρα επιλογών για διαμονή που ικανοποιούν κάθε γούστο και προϋπολογισμό. Από πολυτελή ξενοδοχεία και ιδιωτικές βίλες έως πιο οικονομικά δωμάτια και παραδοσιακά καταλύματα, η Κάρυστος είναι ιδανική για επισκέπτες που αναζητούν άνεση κοντά στη θάλασσα.
Ξενοδοχεία
Για όσους αναζητούν λίγο περισσότερη πολυτέλεια, τα ξενοδοχεία της Καρύστου προσφέρουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, γκουρμέ εστιατόρια και άνετα δωμάτια με εκπληκτική θέα στη θάλασσα. Πολλά από αυτά διαθέτουν επίσης spa και γυμναστήρια, καθιστώντας τα ιδανικά για χαλάρωση και πολυτέλεια. Βρείτε τα καλύτερα ξενοδοχεία εδώ.
Ιδιωτικές Βίλες
Για περισσότερη ιδιωτικότητα και εξατομικευμένη φιλοξενία, οι ιδιωτικές βίλες προσφέρουν εξαιρετικές επιλογές με πισίνες, ευρύχωρα σαλόνια και πλήρως εξοπλισμένες κουζίνες. Είναι ιδανικές για οικογένειες ή μεγάλες παρέες που επιθυμούν να μείνουν μαζί και να απολαύσουν τη διαμονή τους με αυτονομία. Βρείτε τις καλύτερες ιδιωτικές βίλες εδώ.
Οικονομικά Ενοικιαζόμενα Δωμάτια και Ξενώνες
Υπάρχουν επίσης πολλές προσιτές επιλογές για διαμονή σε οικονομικά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενώνες, οι οποίοι προσφέρουν άνετο κατάλυμα με βασικές παροχές. Αυτές οι επιλογές είναι κατάλληλες για ταξιδιώτες που επιθυμούν να εξερευνήσουν την περιοχή χωρίς να ξοδέψουν πολύ στη διαμονή τους. Βρείτε τις καλύτερες επιλογές για ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενώνες στην Κάρυστο εδώ.
Είτε αναζητάτε πολυτέλεια και άνεση, είτε προτιμάτε κάτι πιο οικονομικό ή με παραδοσιακό χαρακτήρα, η Κάρυστος έχει να προσφέρει κάτι για κάθε τύπο επισκέπτη.
Επίσης, έχετε την επιλογή να βρείτε καταλύματα και σε άλλους υπέροχους τουριστικούς προορισμούς κοντά στην Κάρυστο, όπως το Μαρμάρι και τα Νέα Στύρα. Αυτές οι περιοχές προσφέρουν επίσης μια πληθώρα επιλογών διαμονής, καλύπτοντας όλα τα γούστα και ανάγκες.
Που θα βγείτε για διασκέδαση στην Κάρυστο
Η Κάρυστος, με το γραφικό λιμάνι και τα παραδοσιακά χωριά της, προσφέρει πολλές και ποικίλες επιλογές για διασκέδαση, καταφέρνοντας να συνδυάσει την ομορφιά του τοπίου με την ζωντανή νυχτερινή ζωή.
Το Λιμάνι της Καρύστου με την μοναδική «περατζάδα»
Το κεντρικό λιμάνι είναι ένας ζωντανός προορισμός, ιδανικός για διασκέδαση από το πρωί έως το βράδυ. Εκεί, μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή το ποτό σας σε κάποιο από τα πολλά cafe και bars που βρίσκονται κατά μήκος της παραλίας, προσφέροντας εκπληκτική θέα στη θάλασσα. Τα καλοκαιρινά βράδια, πολλά από αυτά φιλοξενούν DJs και ζωντανές μπάντες, προσφέροντας μια ευχάριστη ατμόσφαιρα για χορό και διασκέδαση.
Στο λιμάνι της Καρύστου θα βρείτε πληθώρα εξαιρετικών επιλογών για φαγητό, που καλύπτουν κάθε γαστρονομική προτίμηση. Από παραδοσιακές ταβέρνες και ουζερί, όπου μπορείτε να απολαύσετε φρέσκα θαλασσινά, γευστικά ντόπια κρέατα και τοπικά κρασιά, μέχρι καταπληκτικά γκουρμέ εστιατόρια που προσφέρουν σύγχρονη κουζίνα με μοναδικές γευστικές προτάσεις.
Για τους λάτρεις των γλυκών, τα μοναδικά ζαχαροπλαστεία και καφέ της περιοχής προσφέρουν μια ποικιλία από χειροποίητες λιχουδιές που ικανοποιούν κάθε γλυκό γούστο. Επισκεπτόμενοι το λιμάνι, θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε την αυθεντική τοπική κουζίνα και να απολαύσετε την όμορφη θέα με το καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα.
Βόλτα στα Γραφικά χωριά της περιοχής
Επισκεφτείτε τα γύρω χωριά της Καρύστου, όπου τα παραδοσιακά καφενεία και ταβέρνες προσφέρουν μια πιο ήρεμη, αλλά εξίσου γοητευτική επιλογή για διασκέδαση. Εδώ μπορείτε να γευτείτε τοπικά φαγητά, όπως τα διάσημα Κουρκουμπίνια ή Γκόκλιες, γευστικά ντόπια κρέατα, μεζέδες και τοπικά κρασιά, σε ένα πιο χαλαρωτικό περιβάλλον.
Eναλλακτικός Tουρισμός, Οινοτουρισμός και Τοπικά Προϊόντα της Καρύστου
Η Κάρυστος στην Εύβοια, ένας ιδανικός προορισμός για εναλλακτικό τουρισμό και οινοτουρισμό, καλεί τους επισκέπτες να εξερευνήσουν τα πλούσια προϊόντα της περιοχής. Στην Κάρυστο, κάθε τοπίο χαρακτηρίζεται από τα προϊόντα της γης που συνεισφέρουν στην πολιτισμική ταυτότητα της περιοχής.
Η κτηνοτροφία κυριαρχεί στην οικονομική ζωή της Καρυστίας. Στα παραδοσιακά κονάκια των χωριών της Όχης, παρασκευάζεται φρέσκια μυζήθρα και ανθότυρο. Οι τοπικοί παραγωγοί παράγουν πλούσια γευστικά τυριά όπως το πικάντικο τουλουμίσιο, γνωστό και ως βαρελίσιο, και η κεφαλογραβιέρα της Καρυστίας.
Τα νόστιμα κρέατα της περιοχής, όπως Βετούλι, γίδα και προβατίνα, μεγαλώνουν ελεύθερα στις βουνοπλαγιές της Όχης, αποκτώντας μοναδική γεύση από τα άγρια βότανα που βρίσκουν στο φυσικό τους περιβάλλον.
Το μέλι κατέχει υψηλή θέση στην παραγωγή τοπικών προϊόντων, με θυμαρίσιο μέλι, κισσούρι από τα άνθη των ρεικιών, και το ξακουστό ροδόμελο να είναι δείγματα εξαιρετικής ποιότητας και ποικιλίας.
Η παράδοση στην αμπελουργία είναι επίσης έντονη στον κάμπο της Καρύστου, με το Σαββατιανό σταφύλι να είναι το κυρίαρχο καλλιεργούμενο είδος. Η παραγωγή βιολογικού κρασιού αποτελεί τη νέα πρόκληση στην περιοχή.
Στους νότιους πρόποδες του βουνού Όχη, τα ελαιόδεντρα και τα εσπεριδοειδή γεμίζουν την ατμόσφαιρα με αρώματα και ευωδιές, προσφέροντας εκλεκτά προϊόντα όπως το μελιτζανί κρεμμύδι, το καλαμπόκι, η ορεινή πατάτα, η ντομάτα και τα κεράσια του Αγίου Δημητρίου. Τα ελαιοτριβεία της περιοχής, με παράδοση πολλών χρόνων, επισφραγίζουν κάθε νέα σοδειά με φρέσκο λάδι πάνω σε ζυμωτό ψωμί και λουκουμάδες.
Οι Καρυστινές γυναίκες παρασκευάζουν με μεράκι τα Κουρκουμπίνια, γνωστά και ως Γκόγκλιες στα αρβανίτικα, προσφέροντας μια παραδοσιακή γευστική εμπειρία. Ένα από τα χαρακτηριστικά πιάτα είναι και το τηγανόψωμο, μια δημοφιλής πίτα που τηγανίζεται και σερβίρεται σε διάφορες παραλλαγές σε όλη την Εύβοια, ιδιαίτερα στην Κάρυστο.
Η μοσχαροκεφαλή σε λαδόκολλα είναι ένα από τα δημοφιλή μεζεδάκια στην περιοχή, μαζί με τους κεφτέδες με κολοκυθανθούς και τις ματιές χοιρινές, μια παραδοσιακή συνταγή που απολαμβάνεται κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Προστίθενται επίσης τα Καρυστινά λουκάνικα,ξερά κουκιά με μελιτζάνες, μπακαλιάρος πλακί και ο Πασπαλάς Καρύστου, μια μοναδική συνταγή με χοιρινό κρέας, αλάτι και θρούμπι.
Η περιοχή είναι γνωστή και για τα θαλασσινά της, τα οποία είναι ιδιαίτερα νόστιμα λόγω των ισχυρών θαλάσσιων ρευμάτων που εμπλουτίζουν τα νερά με θρεπτικές ουσίες.Top of Form
Για τους λάτρεις των γλυκών, η περιοχή προσφέρει το σουτζούκι και τη μουσταλευριά, δύο παραδοσιακά γλυκά που καταγράφουν τη γευστική κληρονομιά της Καρυστίας. Τα αμυγδαλωτά και η σπάνια κοπεγχάγη είναι επίσης μέρος της πλούσιας γλυκιάς παλέτας της περιοχής, μαζί με το τοπικό παστέλι που προσφέρει μια ακόμη προσθήκη στις επιλογές γλυκισμάτων.
Μουσική παράδοση και Εκδηλώσεις στην περιοχή
Η Κάρυστος μπορεί να υπερηφανεύεται για δύο σημαντικά γεγονότα που σχετίζονται με τη μουσική παράδοση της Ελλάδας. Πρώτον, το νησιώτικο τραγούδι και χορό που προέρχεται από τον Κάβο Nτόρο, γνωστό ως «Καβοντορίτικο». Δεύτερον, είναι ο τόπος καταγωγής ενός από των μεγαλύτερων Ελλήνων τραγουδιστών, του εθνικού μας τραγουδιστή-εκφραστή της «Ρωμιοσύνης» του Μίκη Θεοδωράκη, του Γρηγόρη Μπιθικώτση. Ο Δήμος Καρύστου συχνά τιμά με πολιτιστικές εκδηλώσεις τη ζωή και το έργο του «Σερ» του Ελληνικού Τραγουδιού.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, και ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, στην Κάρυστο διοργανώνονται πολλές εκδηλώσεις και φεστιβάλ που προσελκύουν πλήθος επισκεπτών. Από πολιτιστικά φεστιβάλ μέχρι μουσικές συναυλίες και παραδοσιακά πανηγύρια, υπάρχουν επιλογές για κάθε γούστο, προσδίδοντας στην Κάρυστο έναν ιδιαίτερο πολιτιστικό χαρακτήρα.
Καλοκαίρι στα beach bar σε μαγικές παραλίες
Το καλοκαίρι, τα beach bar και τα εστιατόρια στις παραλίες της Καρύστου προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες διασκέδασης, με ζωντανή μουσική και DJ sets που δίνουν ρυθμό στις ζεστές μέρες, ενώ παράλληλα μπορείτε να απολαύσετε cocktails και πλούσια γευστικά πιάτα. Οι επισκέπτες μπορούν να χαλαρώσουν στις ξαπλώστρες, απολαμβάνοντας τη θέα του με το κύμα να χτυπά λίγα μέτρα μακριά.
Απόδραση για Outdoors στην Καρύστο: 7 Απίθανες Δραστηριότητες στον Κόσμο της Φύσης
Ετοιμαστείτε για μια αξέχαστη περιπέτεια στην Κάρυστο και τις γύρω περιοχές, προσφέροντας ποικιλία δραστηριοτήτων που θα σας κερδίσουν:
1. Πεζοπορία στο Δρακόσπιτο της Όχης, στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και στο Αρχαίο Λατομείο: Ανακαλύψτε την αρχαιολογική πλούσια κληρονομιά της περιοχής καθώς μπαίνετε μέσα από τον θρυλικό κόσμο του Δρακόσπιτου, με το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και ανακαλύπτετε τα μυστικά του αρχαίου λατομείου.
2.Πεζοπορία και Canyoning στα Φαράγγια της Περιοχής: Φαράγγι του Δημοσάρη, το Φαράγγι της Αρχάμπολης, του Διπόταμου και το Φαράγγι του Πλατανιστού: Ζήστε μια επική περιπέτεια μέσα από τα απόκρυφα φαράγγια της περιοχής, που περιλαμβάνουν εντυπωσιακά τοπία με εκπληκτική θέα.
3.Εξερεύνηση του Σπηλαίου της Αγίας Τριάδας: Βιώστε μια συναρπαστική εμπειρία κατά την εξερεύνηση του σπηλαίου, με εντυπωσιακούς σταλαγμίτες και σταλακτίτες να δημιουργούν ένα μαγευτικό τοπίο.
4.Ορεινή Ποδηλασία: Ανακαλύψτε την απόλυτη ελευθερία της φύσης καθώς εξερευνείτε μονοπάτια ποδηλασίας στο βουνό. Περάστε από σκληροτράχηλα μονοπάτια και απολαύστε την μοναδική θέα των ορεινών κορυφών και των πυκνών δασών που περιβάλλουν την περιοχή.
5.Ιππασία: Απολαύστε μια ρομαντική εμπειρία επάνω σε ένα άλογο, εξερευνώντας την ύπαιθρο. Αφεθείτε στο άλογο και ακολουθήστε το μέσα από γραφικά μονοπάτια και εκπληκτικά τοπία, αναβιώνοντας μια παλιά εποχή εξερεύνησης και περιπέτειας.
6.Καταδύσεις και Snorkelling : Εξερευνήστε τον πλούτο του υποβρύχιου κόσμου στα καθαρά νερά της περιοχής, ανακαλύπτοντας θαλάσσια είδη και βυθούς.
7.Αποδράσεις περιπέτειας με Jeep στην Κάρυστο, το βουνό της Όχης και τον Καφηρέα: Ανακαλύψτε καταπληκτικές διαδρομές με Jeep, περνώντας από μαγικές διαδρομές και μοναδικά ορεινά τοπία. Μια απόλυτη περιπέτεια για όσους αναζητούν την αδρεναλίνη!
Απολαύστε τη φύση στο έπακρο με δραστηριότητες που θα σας χαρίσουν μοναδικές εμπειρίες και αξέχαστες αναμνήσεις, γεμάτες με τη μαγεία της φύσης της Καρύστου και των περιχώρων της.
Πάνω από 50 Παραλίες στην περιοχή της Καρύστου για Εξερεύνηση και απολαυστικές βουτιές
Υπολογίζεται ότι στην περιοχή της Καρυστίας και του Κάβο Ντόρο βρίσκονται πάνω από 50 μοναδικές παραλίες, η καθεμία με τη δική της μοναδική γοητεία και ομορφιά.
Οι παραλίες της περιοχής προσφέρουν μια ποικιλία επιλογών για κάθε γούστο και προτίμηση. Από ελεύθερες παραλίες με χρυσαφένια άμμο και λεπτό χαλίκι μέχρι οργανωμένες πλαζ με όλες τις ανέσεις και υπηρεσίες, και από απόκρυφες παραλίες για την απόλυτη ιδιωτικότητα, κάθε μια από αυτές τις παραλίες υπόσχεται μια μοναδική εμπειρία και αξέχαστες διακοπές. Είτε αναζητάτε ηρεμία και απομόνωση είτε δράση και ζωντάνια, θα βρείτε το ιδανικό παραθαλάσσιο περιβάλλον που σας ταιριάζει σε αυτήν την εκπληκτική περιοχή της Ελλάδας.
Για όσους αναζητούν γρήγορη απόδραση στην θάλασσα, η Κρεμάλα, Γαλλίδα και Ρηγιά αποτελούν ιδανική επιλογή, σε μικρή απόσταση από το κέντρο της πόλης προς τα δυτικά.
Προς τα δυτικά μπορείτε να επιλέξτε πολλές από τις μαγικές εξωτικές παραλίες της Παξιμάδας στους τέσσερις συνεχόμενους κολπίσκους με την κοσμοπολίτικη Αγία Παρασκευή με τα γαλαζοπράσινα νερά και το ομώνυμο Beach Bar να είναι στο επίκεντρο.
Ξεκινώντας από το λιμάνι με κατεύθυνση νοτιοανατολική, οι αμμώδεις παραλίες Ψιλή Άμμος, Μάρμαρα, Μπούρος και Αλυκές ή (Κάβος) είναι must προορισμός για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ αλλά και για οικογένειες, καθώς τα ρηχά νερά τους είναι ιδανικά για βουτιές και παιχνίδια με τα παιδιά.
Οι λάτρεις των αντιθέσεων του άγρια όμορφου τοπίου που το βουνό συναντά την θάλασσα, μπορείτε να κατευθυνθείτε προς το ακρωτήρι Κάβο Ντόρο: 30 περίπου χιλιόμετρα από την Κάρυστο βρίσκεται το Ποτάμι, μια φαρδιά απέραντη λωρίδα άμμου στις εκβολές του ρέματος του Πλατανιστού και με θέα στο νησί της Άνδρου, το οποίο θα σας μαγέψει.
Η περιοχή του Κάβο Ντόρο ή Καφηρέα κρύβει δεκάδες παραλίες με εύκολη ή δύσκολη πρόσβαση, που περιμένουν να τις ανακαλύψετε
Οι γνωστότερες είναι οι παραλίες Κάλαμος, Καστρί, Πλατύς Γιαλός, Λιβάδι, Λινάρι, Σπηλίτσες, Ευαγγελισμός, Ζαχαριά, Αμυγδαλιά και πολλές άλλες απόκρυφες μικρές παραλίες χωρίς όνομα.
Ξεχωριστή μνεία θα αφιερώσουμε στην κρυφή αλλά μαγική παραλία της Αρχάμπολης που μπορείτε να επισκεφθείτε μόνο με πεζοπορία μέσω του Φαραγγιού της ή μέσω θαλάσσης με ιδιωτικό σκάφος ή τουριστικό, που κάνει προγραμματισμένες εκδρομές από το λιμάνι της Καρύστου.
Δείτε εδώ περισσότερα για τις μαγικές παραλίες της Καρύστου.
Οι Μαγικές παραλίες της Καρύστου / Photo Amazing Evia
Tips: Αν ψάχνετε για περισσότερη δράση και εξερεύνηση στα νησιά των Κυκλάδων, τότε έχετε μια εξαιρετική επιλογή. Από πέρυσι, λειτουργεί ακτοπλοϊκή γραμμή που συνδέει την Κάρυστο με τις Σύρο, Τήνο, και Άνδρο, προσφέροντας δύο δρομολόγια εβδομαδιαίως.
Info: Αν θέλετε να επισκεφθείτε την Κάρυστο γρήγορα και εύκολα από την Αθήνα, η Κάρυστος συνδέεται ακτοπλοϊκά με Ferryboat με το Μαρμάρι από τη Ραφήνα, και προς Νέα Στύρα από την Αγία Μαρίνα. Επίσης απέχει 120 χλμ από την Χαλκίδα αν θέλετε να την επισκεφθείτε οδικώς.
Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για την περιοχή, πατήστε εδώ